Quantcast
Channel: Indisk mat – Jävligt gott – vegetarisk mat och vegetariska recept för alla, lagad enkelt och jävligt gott.
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

Så här snyggt kan man servera kikärtsgryta

$
0
0

Första gången jag testade att bjuda någon annan på mitt vid det här laget klassiska lunchrecept, kikärtscurry med körsbärstomater.

Gick hem mycket väl med skivade baguetter och en god sallad.

Receptet för sex personer ser ungefär ut så här:

3 burkar kikärtor á 400 g st.
3 burkar konserverade körsbärstomater med tomatsås
3 klyftor hackad vitlök
2 cm färsk hackad ingefära
1 urkärnad och hackad röd chilli
curry, kanel, kardemumma och kryddnejlika att krydda med (eller vilka kryddor du nu har hemma som är goda)
Salt och peppar.

Skölj av kikärtorna och hacka allt som ska hackas. Stek löken, chillin och ingefära i lite olja. Krydda och stek kikärtorna tillsammans i pannan i någon minut så allt blandas. Häll allt i en kastrull som rymmer lite mer än stekpannan. Ha i tomaterna och koka i 10 minuter. Salta och peppra. Servera!


Aloo Palak – Indisk gryta med spenat, potatis och kikärtor

$
0
0

Jag vet inte riktigt vad man ska säga om den här. Indiska grytor är mycket bra att servera till stora sällskap. De verkar alltid lite fancy så de är bra ifall man vill imponera. De är ganska lätta att göra och kräver inte alldeles för mycket förberedelser om man har alla nödvändiga ingredienser. Precis som alla andra grytor i världshistorien så smakar de sjukt mycket bättre när de värms upp till lunch dagen efter och det går att ägna ett helt liv till att försöka lära sig alla småtrix för att göra dem perfekta.

Aloo Palak är inget undantag. Det är en krämig och matig gryta från norra indien. Den blev inte perfekt den här gången, lite problem med beska ifrån vitlöken och ingefäran, men mättade utan problem 10 hungriga magar och räckte gott och väl till lunch för 4 dagen därpå.

Aloo Palak för 10 personer.

2 paket fryst spenat á 450 g st (hackad eller hel spelar ingen roll, ta det du vill ha)
2 paket passerade tomater á 400 g st
5 dl matlagningsgrädde
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 bit färsk ingefära
2 urkärnade röda chilis
2 tsk spiskumminfrön
2 tsk hela bruna senapsfrön
1-2 msk korianderpulver
1-2 msk garam masalapulver
1-2 msk mald gurkmeja
1-2 tsk cayennepeppar
ev. extra mald spiskummin och extra av alla andra kryddor efter smak.
600 g fast potatis
2 burkar kokta kikärtor
5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar

Börja med att hacka löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Stek allting på låg värme i ca 10 minuter i smör eller olja (jag rekommenderar en stor klick smör!) i en stor gryta, gärna av järn, så att smakerna blir milda och löken blir genomskinlig. Höj därefter värmen, lägg i de hela kryddorna och låt dem fräsa med och bryn allting en aning. Lägg därefter i resten av kryddorna och låt steka med ett litet tag till. Häll i tomaterna, spenaten och vattnet och låt koka utan lock i ca 20 minuter. Det kan skvätta ganska mycket i början, men så fort spenaten och tomaterna sjunkit ner en aning slutar det och kokar lugnare. Det är viktigt att inte ha lock på när man kokar spenat, för då missfärgas den och blir tråkig och grågrön.

Hacka och skölj undertiden potatisen och kikärtorna. Du vill ha potatisen i ca 3 x 3 cm stora bitar. När grytan har kokat i 20 minuter lägger du i potatisen och låter den koka med. Passa på att smaka av grytan och krydda ev. mer om det behövs. Koka i ungefär 20-30 minuter till tills potatisen nästan är genomkokt och häll i kikärtorna. Låt koka i fem mintuer till, blanda ner grädden, mer garam masalapulver och färsk koriander. Låt dra på eftervärmen i några minuter och servera sedan tillsammans med bröd, en raita gjord på yoghurt, en stor grönsallad och basmatiris. Riset är inte nödvändigt om du har mycket potatis i grytan och ett gott bröd, men många tycker att det är lite ovant utan.

Tandoori tofu – the fast way

$
0
0

Det är nästan så att jag inte borde lägga upp det här, för det är verkligen ingen avancerad matlagning. Men, mitt mål har aldrig varit att vinna några fancy snobbpris för min matlagning. Jag vill göra vegetarisk matlagning och och tillgänglig för fler, och då kan det vara helt okej att använda lite snabblösningar ibland. Det är ju inte som att jag gör all min pasta för hand heller…

Men men, jag måste säga det – färdig currypasta, fan vilken grej! Så jävla prisvärt alltså. Jag är en sucker för att laga min egen indiska mat, det vet ni. Det finns ett par exempel här på bloggen, här, här och här till exempel. Men ibland vill man bara komma åt de där smakerna utan att behöva lägga ner hundratals kronor eller fem timmar på det. Då är det här din grej. Jag har köpt en burk på jobbet med Tandoorikryddning från Sharwood’s som jag använder för att sno ihop det här receptet med när jag glömmer att ta med mig lunchlådan (dvs, typ tre gånger i veckan). Den har hållit i typ två månader nu, så den är dryg som tusan också. Typ 35 kr. Hur gott som helst.

Recept (om det nu kan kallas det) Snabb tandoori tofu, 2-3 personer

1 paket tofu á 400 g
1 paket havregrädde á 250 g eller 1 burk kokosmjöl á 400 g för en lite annan touch
1 paket fullkornsnudlar från typ Santa Maria, alternativt ris.
1-2 rågade matskedar eller stora teskedar currypasta
ev. 1/3 blomkålshuvud om du vill anstränga dig lite extra

Tärna tofun. Sätt på vatten till nudlarna och koka dem. Stek tofun och ev blomkål i en stekpanna tillsammans med currypastan i 2-3 minuter. Häll i havregrädden/kokosmjölken och låt koka i fem minuter. När nudlarna kokat klart häller du av vattnet och blandar ner dem i stekpannan med curryn. Om du istället kokar ris så börjar du med riset lite tidigare och blandar inte ner det i curryn på slutet, men det kanske du gissade själv. Klart!

 

 

 

Restaurang Indian garden

$
0
0

Indian Garden på Heleneborgsgatan vid Hornstull har skrivits upp som Stockholms bästa indiska restaurang så länge som åtminstone jag har bott här. Gulddrakevinnare i 2004 och 2008 i budgetklassen och tonvis med schyssta recensioner från andra håll. Jag har varit här ett par gånger men måste väl ändå säga att trots att det nog är snäppet bättre än genomsnittet så är det långt ifrån extatiskt. De kommer ganska långt på att indiskt är gott no matter how. Men jo visst, det är bättre än det mesta annat som går att hitta i Stockholm.

Här är nästan alltid fullsatt, stimmigt och osigt ifrån köket och järnpannorna. Ett tiotal servitörer och servitriser springer runt fötterna på varandra och borden står tätt packade. Väggarna är mörkt röda, eller lila jag minns inte riktigt, och inne i köket kan man se kockarna jobba för fulla muggar. Det är charmigt, men ibland önskar jag att de hade haft dörren till köket stängt för det tenderar till att osa en hel del chili och för alla oss med astmatendenser så kan det bli lite mycket av det goda. Om du vill vara säker på att få ett (bra) bord så boka i förväg, om du bara dyker upp runt middagstid kan du nog räkna med att få vänta eller möjligtvis få trängas som fan med några andra vid ett litet fyrapersonersbord.

Maten då, jo den är allt fin. Den ligger snäppet ovanför den vanliga standarden man hittar på Stockholms indiska krogar och restauranger. Råvarorna är lite bättre, smakerna tydligare, lite större variation på uppläggen och fler vegetariska rätter att välja på men tyvärr så har inte det här prisvinnande och ”unika” köket som Indian Garden fått sitt beröm för riktigt tagit sig över till den vegetariska menyn. Det finns en större variation än vanligt, men ingenting uppseendeväckande på menyn och om man vill ha någonting med lite mer tryck i så får man be särskilt om detta. Lite tråkigt tycker jag, då är utbudet påkonkurrenten Shanti som ligger på Katarina Bangata vid Skanstull åtminstone större.

Shanti lider dessvärre också av samma problem som Indian Garden – allt nyskapande och superkockande ligger på köttsidan. Jag hade väl ändå för mig att det var just indierna man skulle vända sig till om man ville få ett kök av lång vegetarisk tradition och variation? Lite synd är det då att den prisbelönta huvudkocken här, Karim Mohammed Razaul samt gästkocken Markus Aulajay på Shanti bägge två i sina kulinariska utforskningar av den historiska indiska matskatten inte lyckats fiska upp ett enda vegetariskt alternativ.

Nåja – ska ni äta indiskt så finns det dock ingen anledning alls till att inte göra det här eller på Shanti istället för på någon av de hundratals andra ställena i Stockholm. Rätterna kostar bara en eller två tior till, servicen är genomgående bättre och maten absolut godare än vad man hittar på de flesta andra ställena. Nu väntar jag bara på att Stockholms första indiska restaurang med åtminstone mellanbudgetambitioner ska öppna. Det ska möjligtvis vara Bebe på rörstandsgatan och deras systerkrog Dado vid Mariatorget, men de har jag inte käkat annat än lunch på så jag avvaktar med recensionen av dem. De drivs ju ändå av svenskar så hur bra kan det bli liksom?

Ah, jo förresten. Jag käkade den här gången en vegetarisk karahi som jag bad om extra chili i. Fan vad starkt det blev! Helt galet, men i like:P Min bordskamrat beställde en pålitlig vän – Palak Paneer. Inte den bästa, men inte heller dem sämsta. Nuf said.

 

 

Paneer Tikka Masala

$
0
0

Det här receptet har jag nästan lagat tidigare här på bloggen, men nu har jag tweakat det lite ytterligare så jag kände att det var dags att uppdatera igen. Det förra receptet hittar ni här och det var mer av en direkt översättning av ett recept jag hittade på internet. Det nya har jag själv som sagt finslipat efter att ha lagat rätten ett antal gånger.

Precis som med aiolin som jag skrev om här senast så är nyckeln till även indiska grytor, så som Tikka Masala, att lyckas med ett antal olika tekniker och med själva kryddningen. Just teknikerna är någonting som jag själv funnit ganska svårt, och verkligen inte alls tycker mig ha full fjutt på ännu, men som jag har märkt verkligen gör det hela bättre när man får dem rätt. Jag ska försöka beskriva dem så gott jag kan för att det ska bli enklare för er. När jag skriver text med kursiv text så är det just en sådan viktig teknik jag försöker peka på. Kryddningen är mer en fråga om att testa och åter testa. I och med att rätten eg. kräver att större delen av kryddningen sker i början av tillagningen så är det svårt att med perfekta resultat öka mängden kryddor mot slutet, så du får helt enkelt laga den ett par gånger för att försöka få till rätt mängd.

Den här grytan tar några timmar allt som allt att fixa i ordning om man vill göra allt på det sätt som jag beskriver här nedan, så ta det helst som ett helgprojekt då du har tid att göra din egen färskost och att rodda alla olika moment utan stress. Tro mig, det blir mycket lättare att lyckas då, även om det så klart går även under större tidspress.

Paneer Tikka Masala för 4-6 personer

1 grundsats Paneer (från ett tidigare inlägg).

Till grönsakerna:

1 litet blomkålshuvud
1-2 röda paprikor
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk curry (vanlig svensk gul)
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1/2 röd chili
Salt och peppar

Till grytan:

2 gullökar
3 klyftor vitlök
2×3 cm bit färsk ingefära
1 röd chili (mer om du vill ha det starkare)
1 msk smör
2 msk rapsolja
2 burkar hela tomater
ca 3 hg naturella cashewnötter
ca 3-4 dl vatten
1 msk hela spiskumminfrön
2 lagerblad
4 gröna kardemummakapslar
1 liten kanelstång (valfritt)
1,5 msk curry (vanlig svensk gul)
1 msk korianderpulver
1 msk garam masala
2 tsk gurkmeja
1/2 lime
1 knippe färsk koriander
Salt och peppar

Börja med att göra färskosten i enlighet med receptet. Medan du kokar upp mjölken (vilket vanligtvis tar sin lilla tid) så kan du börja förbereda grytan. När osten sedan kokat upp så häller ostmassan i silen, pressar ut överflödigt vatten och lägger den sedan i press medan du fixar vidare med grytan.

Förbered grytan genom att lägga cashewnötterna i blöt i en skål. De ska dra i minst en halvtimme innan du mixar dem så att smeten blir så len som möjligt. Hacka därefter löken grovt samt all vitlök och chili fint. Riv ingefäran på ett rivjärn. Blanda nu ihop alla ingredienser till grönsaksmarinaden och smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i buketter och paprikan i ca 2×2 cm stora fyrkanter. Blanda med marinaden och ställ åt sidan.

Börja nu med grytan. Värm rapsolja och smör i en stor gryta, wok eller djup stekpanna. När matfettet börjar bli varmt slänger du i alla ”hela” kryddor samt gullöken. Stek på medelhög värme tills att löken fått färg. Rör hela tiden om så inget bränns. Tillsätt nu vitlök, chili och ingefära och fortsätt steka, men nu på snäppet lägre värme i några minuter till så att den råa smaken försvinner. Nu tillsätter du resten av de ”malda” kryddorna. Blanda samtidigt i ca 0,5-1 dl vatten så att kryddorna inte torrsteker. Det här är viktigt! Du vill inte ha så mycket vatten så att kryddorna kokar, men de ska heller inte som sagt torrstekas – då bränns de bara och det blir inte alls lika gott. Stek lök och kryddröran i några minuter så att allt blandas och blir till en fin kryddpasta. Nu vidare till nästa steg.

Häll i de två burkarna med tomater samt ca 2 dl vatten. Rör om och dela tomaterna grovt med din stekspade. Låt koka på låg-medel värme i ca 30 minuter. Undertiden så förbereder du paneeren och cashewnötterna.

Vid det här laget borde din paneer vara relativt torr och fast. Den ska ligga i press i minst 30 minuter. Du märker att den behöver lite längre tid om den fortfarande vattnar mycket när du kramar den och om den inte känns fast i konsistensen. När den väl är klar så tärnar du den i ca 2×2 cm stora tärningar och steker den snabbt i en stekpanna med lite rapsolja. Stekningen ger den en ännu fastare konsistens och förhindrar att den ramlar sönder i grytan. Det är också ett bra tillfälle för att salta och ev. krydda osten lite. Lägg den sedan åt sidan tills vidare.

Cashewnötterna som legat och dragit i vatten mixar du med en stavmixer med ca 2 dl vatten till en fast och slät smet. Tillsätt mer vatten om det blir svårt att mixa, men överdriv inte. Du vill inte att den ska bli rinnig, då blir det svårt att kontrollera konsistensen på grytan senare. Ställ åt sidare tills vidare.

Smaka nu av grytan och tillsätt ev. mer malda kryddor samt börja kontrollera med salt och peppar samt chili. När grytan börjar närma sig en halvtimme så är det dags att steka grönsakerna. Vänd helt enkelt hela skålen med marinad och allt ner i en het stekpanna och stek på hög värme tills att vätskan dunstat från yoghurten och grönsakerna fått färg. Du vill inte att de ska stekas för länge utan är mer ute efter en wok-effekt. Låt dem hålla värmen i några minuter i pannan tills det är dags att blanda i dem i grytan.

När tomat och kryddblandningen kokat tillräckligt länge och tomaterna löst upp sig nästan helt så är det dags att blanda ner cashewnötskrämen. Rör ner ett par slevar i taget och smaka av tills du får en god smak. Nötterna är väldigt söta och ska balansera den mer intensiva smaken från kryddorna och tomaterna. Späd med vatten tills önskad konsistens. Låt koka 5-10 några minuter så att smakerna blandas. (Vid den här fasen kan grytan få vila lite om du måste komma i kapp med andra element, det mår den bara bra av.) Rör därefter ner grönsakerna, paneer och koriander och koka upp på nytt så att allt blir varmt. Avsluta med att ev. späda med mer vatten om grytan är för tjock, smaka av med salt och peppar samt juice från 1/2 lime.

Servera med en god yoghurtbaserad raitasås (typ yoghurt, vitlök, garam masala, mynta och olivolja som får stå och dra i en halvtimme), en grönsallad, bröd och ris. Sweet!

 

 

Palak Paneer –Äntligen ett bra recept!

$
0
0

Jag hade ingen tomatpuré hemma så färgen på Palak Paneeren blev lite gulare än det var tänkt, men gott var det i alla fall. Jag hade även tofu istället för paneer.

Jag är ett gigantiskt fan av Palak Paneer och om ni har följt bloggen ett tag så vet ni att jag under ganska lång tid har försökt få till ett bra recept med ganska så varierande resultat. Oftast inte bra. De har blivit för bittra, för tråkiga, haft för lite spenat, varit för lika Tikka Masala eller helt enkelt bara inte blivit goda.

Och nej, jag har väl inte ansträngt mig jättemycket för att hitta det perfekta resultatet på senaste. Istället fokuserade jag mig på att lära mig tillräckligt mycket för att göra en god Paneer Tikka Masala, vilket jag faktiskt tycker att jag gjorde här nu senast. Så nu var det dags för ett nytt projekt, och vad kommer inte då som ett bev på posten förutom den coola Vegannasol och skriver en kommentar på ett av mina inlägg. Hon har den grymmaste veganbloggen jag läst på länge och som dessutom är fullsmockad med indiska recept. Heaven!

Hon hade ett recept på Palak Paneer som jag tyckte verkade gott och enkelt, så jag snodde det, gjorde om det lite efter mina egna preferenser och här har ni resultatet! När jag lagade rätten så hade jag dock inte riktigt alla ingredienser som jag skulle ha velat ha hemma, men det här receptet är så som jag skulle ha gjort det om jag hade haft dem.

Palak Paneer 3-4 personer

1 grundsats Paneer (från ett av mina tidigare inlägg där jag försökte, men misslyckades med Palak delen av Palak Paneer)
1 dl rapsolja att fritera i

2 stora gula lökar
3 klyftor vitlök
2×2 cm färsk ingefära
2 tomater
2 msk tomatpuré
500 g bladspenat (jag gillar bladspenat bäst i min Palak, andra gillar hackad. Smaken är som baken..)
1 msk svarta senapsfrön
1,5 msk garam masalapulver
2 kardemummakapslar
1 msk mald spiskummin
1 msk korianderpulver
2 tsk gurkmeja
ca 2 tsk chilipulver (variera efter hur starkt du vill ha)
2 msk smör
1 dl grädde (matlagnings, havre eller visp, det är upp till dig)
ca 4-5 dl vatten
1 kruka färsk koriander
Salt och peppar

Finhacka löken och stek den i olja i en gryta eller djup stekpanna tills den får färg utan att brännas. Riv ingefäran och vitlöken och blanda ner dem tillsammans med kryddorna, salt, peppar och tomatpurén i grytan. Rör runt och ha i lite vatten så att det inte torrsteker utan mer blir som en gryddpasta. Fräs i några minuter så att vitlöken och ingefäran inte längre är rå och kryddorna tar rejält med smak.

Skär tomaterna i halvor och krama ur kärnhusen. Skär dem i klytor och lägg ner tillsammans med spenaten i grytan. Späd med 2-3 dl vatten tills önskad konsistens och låt koka utan lock i ca 10 minuter.

Tärna och fritera undertiden paneeren. Låt dem rinna av på hushållspapper när de är klara och gyllene.

När grytan har kokat ett litet tag så rör du ner grädden och smöret och låter det koka upp igen. Smaka av med salt och peppar samt ev. mer garam masala. Hacka och rör ner koriandern. Servera med ris, bröd, raita och valfria andra goda indiska grejer.

Chilipickles – a.k.a. knark på burk.

$
0
0

IMG_9528 (1024x765)Hej!

2012 har åtta timmar kvar på nacken och jag ska precis till att börja preppa rödbetorna inför kvällens nyårsmiddag. Innan jag ger mig in i köket vill jag dock ta en chans att skriva några snabba rader här på bloggen och tacka era alla för att ni läst, kommenterat och framför allt följt mig och Jävligt Gott under året. 2012 har inte varit det mest aktiva i bloggens tvååriga historia, men ni vet hur det är. Livet liksom.

Under hösten har jag börjat på ett nytt jobb, engagerat mig mycket ideellt i initativet Soppkök Stockholm (där jag fått chansen att använda ett par av mina kontakter jag fått genom bloggen, tack och bock!:)) och tyvärr har detta tagit alldeles för mycket tid ifrån både matlagningen och skrivandet. Det betyder inte att jag har lagt av. Som ett litet bevis på detta får ni här min julklapp till min kära bror och så också till er kära läsare!

Chilipickles – a.k.a. knark på burk (blir nog för att fylla en 2 liters burk till bredden)

IMG_9511 (765x1024)ca 800 g (25-30 st) stora gröna chilifrukter. Gärna så fasta och stora som möjligt. Går också att varva med röda eller mindre chilifrukter, men då blir det mindre att tugga i.
5 st citroner
5 msk korianderfrön
2 tsk svarta senapsfrön
ev 1 msk fänkålsfrön (om man gillar anis, jag skulle nog skippa dem)
1 tsk mald gurkmeja
1,5 tsk mald bockhornsklöver
1 tsk vitlökspulver
4 tsk salt
4 msk neutral olja

Receptet är väldigt enkelt när man väl skaffat sig alla kryddorna. Börja med att skölja av, torka och skiva chilin i ca 1-2 cm stora diagonala bitar. Mortla eller mixa korianderfröna, fänkålsfröna och senapsfröna grovt. Blanda dem med de övriga kryddorna i en tallrik.

Pressa citronerna och spara saften i ett glas. Värm upp oljan så den är rejält het i en kastrull och häll den direkt över kryddorna i tallriken. Det kommer börja fräsa och en doft av kryddorna stiger upp. Rör om så att allt blandar sig och alla kryddorna täcks. Blanda därefter ned citronen i kryddorna och rör om. Vänd chilin i kryddröran i en bunke och häll därefter ned chilin i en ren glas eller plastburk. Se till att få ned varje liten droppe av kryddröran i burken. Skaka om så allt täcks och låt stå i kylskåpet några dagar. Det går att äta direkt men blir godare när det fått götta sig lite. Den borde hålla i ett gäng månader.

Ät antingen som de är rätt upp och ned som ett tillbehör eller använd för att smaksätta grytor, röror eller sallader. Jag har till exempel ofta fått liknande på indiska restauranger när de snabbt ska göra en gryta starkare. Jag har själv också finhackat dem och blandat med avocado för en helt jävla awesome röra till till exempel en burgare eller tillsammans med tomatsås för en lite annorlunda pizzasås.

Gott nytt år, hoppas det blir jävligt gott !

IMG_9507 (1024x765)

Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud!

$
0
0

1024px-Old_Zenith_Radio_receiver_01 (1)

Under hösten har jag haft det stora nöjet att vara ett stående inslag i etern på fredagseftermiddagen för ca 25 000 östgötar som lyssnat på EastFM Afterwork. Jag har bjudit på mina favoritrecept och snackat en massa gojja tillsammans med programledarna Julle och Hugo och allt som allt har det väl blivit en så där tio – femton avsnitt. Nu finns de allesammans samlade på Soundcloud, fint redigerade och fritt fram för er alla att njuta och inspireras av vintern igenom :) 😉 En liten julklapp från oss alla, till er alla, för att citera en grön liten syrsa.

Om ni inte har haft möjlighet att lyssna på dem under hösten så hoppas jag att ni kommer att gilla dem lika mycket som jag gör. Och om ni HAR hört dem, så är ju det här det perfekta tillfället att få nostalgitrippa lite över mina roliga vegoköttbullsskämt. 😉

Vi kommer att fortsätta spela in nya avsnitt under våren, så jag hoppas att ni fortsätter att lyssna. Tipsa gärna om ämnen ni vill att vi ska snacka om! Fredag 16.30 is the time – www.eastfm.se is the place om du inte råkar befinna dig i Östergötland, då du lika väl kan lyssna på FM 100,6 på radioen.

God Jul och Gott Nytt år finaste läsare!


Månadens instagram: mars – april

$
0
0

Som ni kanske märkt så har de senaste två månaderna inte varit de absolut aktivaste om man talar om antalet blogginlägg. Till stor del handlar det om att större delen av min skrivarenergi just nu går åt till att fixa med den nya kokboken som kommer ut om ca en månad. Den kommer att bli grym! Men tyvärr så tar alla dessa korr-rundor sin energi ifrån bloggandet. Hoppas ni har överseende.

Mitt instagramkonto är desto mer aktivt, så jag tänkte att jag skulle slänga ihop ännu en liten sammanfattningstext av vad som hänt där på senaste åt er. Och om ni inte följer mig på instagram så rekommenderar jag er varmt att kolla upp mig där (så klart, haha). Där finns en lite mer löpande upplevelse av Jävligt Gott, med fler småtips och vardagsrätter. Cheers!

Foto 2015-03-07 18 09 37Då vi är småbarnsföräldrar så är det allt för sällan som jag och min tjej kommer ut och får möjlighet att käka på restaurang tillsammans, men för ett par veckor sedan blev det iaf av. Vi tog oss till Wijnjas Ost och Vinkällare och blev bägge totalt golvade. Sjukt smarrig mat och jättebra service i mysiga källarlokaler på centrala Kungsholmen. Absolut värt ett besök. Jag käkade svamp och lökfyllda kroppkakor med stekt svartkål och blåbär. Oo.

Foto 2015-03-13 17 51 28I mars så fyllde jag år. Det är alltid trevligt 😉 Och en anledning så god som någon att baka tårta! Jag älskar tårtor! Här en vanlig enkel gräddtårta med hallon och blåbärsfyllning.

Foto 2015-03-15 13 52 48Jag har ätit my fair share of snabbmat, mest hemlagat dock. Som här, två stycken Vegusto Klassiker med Ketchipotle (chipotleketchup från Firebrands.se), Astrid och Apornas rökta vitlöksmayo, bostongurka och senap. Sjukt jävla smarrigt och helt veganskt dessutom!

Foto 2015-03-21 18 34 41Även det här var på temat ”snabbmat hemma” – Veggyness Gyro Kebab med sötpotatispommes, tonvis med min nya kärlek – srirachasås och vitlökssås gjord på Oatly iFraiche. Sjukt jävla gott. Helvetes jävla galet gott! Jag trodde ärligt talat inte att det var möjligt att käka så här bra kebab som vego. Men det äre!

Foto 2015-03-27 16 44 01Och på tal om saker som jag inte trodde skulle vara möjligt. Vegovärldens nya stora revolution på fejkköttsfronten är här. Det heter Oumph och är ett helt nytt sorts sojaprotein som idag endast säljs på City Gross och ett par ICA butiker. Men jag hoppas innerligt att de andra matkedjorna ska ta sitt förnuft till fånga och börja ta in dem i sitt sortiment med. Ni måste smaka för att riktigt förstå, men det här är framtiden. Trådigt, tuggkonsistens, tasty och helt crazy. In på deras hemsida och kolla upp närmsta återförsäljare. Pronto!

Foto 2015-04-03 19 30 49Just nu i skrivande stund så är jag nere i Skåne med min sambos familj för att fira påsk. Jag försöker skära ner lite på mitt ägg och mejeriproduktsätande, så jag vet inte om det kommer bli så mycket riktig påskmat just i år. Jag missade dessutom att handla på mig aubergine och tångkaviar, så det blir inte så mycket till auberginesill heller. Tröstar mig och glömmer det lilla debaclet med en redig chili istället. Det är fint det med. 😀

Foto 2015-02-17 18 44 08Jag har börjat få ett nytt sug efter indiskt på senaste och typ återupptäkte den här fantastiska rätten på nytt. Dhal, indisk linsgryta. Fantastiskt lätt och snabbt att laga till och det smakar som en hel soluppgång i munnen på en.

Foto 2015-03-01 20 20 36Och sist, men inte minst, en liten tjuvtitt på en av illustrationerna ifrån den kommande kokboken om vegetarisk husmanskost. Tro mig. Det här kommer bli så fantastiskt bra. :)

Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

$
0
0

IMG_6087 (800x600)

Jag börjar faktiskt bli liiite småstolt över mina skills i att laga indiskt. Inte för att jag är någon sorts supervirituous, men de tre rätter jag kan laga börjar bli riktigt smarriga. 😉 Just tikka masala är dessutom en barnfavvo här hemma, så den är lite extra tacksam att göra. Det är få saker som är så belönande som att höra sin nioåring klaga över att vi käkar en rätt (som du själv älskar och gillar att laga) för sällan.

Om ni söker på bloggen så finns det ett par andra mer ambitiösa versioner av tikka masala, bland annat en hardcore variant gjord med cashewgrädde och med hemmagjord paneer. Just det här receptet är däremot anpassat för att vara så enkelt och snabbt som möjligt, fast med så mycket smak inklämd som jag bara kunde få till.

Testa och se vad du tycker! :)

IMG_6085 (800x600)

IMG_6090 (600x800)

Lilltjejen är helt sjukligt förtjust i att käka iFraiche direkt ur burken.


Tofu Tikka Masala, 3-4 portioner

  • 400 g neutral fast tofu
  • 1 stor gul lök
  • 3×3 cm bit ingefära
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk hela eller krossade tomater
  • 3 dl havregrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1/2 msk spiskummin
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 – 1 tsk chilipulver efter smak (eller skippa helt för mild version)
  • 2 lagerblad
  • 4 kapslar kardemumma eller 1 tsk malen kardemumma
  • Salt och peppar
  • Färsk koriander
  • 1/2 lime
  • Olja till stekning

Börja med att skiva den gula löken och bryn den tillsammans med kardemummakapslar och lagerblad i en gryta tills den får färg. Tillsätt övriga kryddor, riven vitlök, riven ingefära och ca 1 dl vatten och fräs i ca 30 sekunder så att du får en tjock kryddpasta. Spara lite gulcurry och garam masala tills senare då du steker tofun!

Tillsätt tomatkross till kryddpastan och koka i ca 15 minuter. Sätt samtidigt på ris, så det är klart när grytan är färdig. Efter 15 minuter tillsätter du grädde och låter koka upp. Fiska upp lagerbladen och kardemummakapslarna och mixa därefter såsen. Tärna och stek under tiden tofun tillsammans med lite gulcurry och garam masala tills den får lite yta. Blanda ner tofun i såsen och låt koka i två tre minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa sist grytan med lite färsk koriander och lite färskpressad limejuice. Servera med ris och med en klick Oatly iFraiche (som du gärna får blanda med lite mer lime och koriander!).

IMG_6083 (800x600)

Vegansk h*ns, ris och curry the Jävligt Gott Way

$
0
0

DSC_2933

Hej världen!

Det har inte blivit så mycket bloggat den här veckan som ni kanske märkt. Så mycket för ambitionen att hålla uppe två blogginlägg i veckan sommaren igenom med #jävligtgodbbq =/ Fail från the start!

Haha, nåja. Då kan det bara gå uppåt härifrån. Veckans första inlägg vid 23.00 på söndag kväll måste ju rimligtvis vara ett all time low. (Framförallt eftersom att mitt dåliga samvete pga detta tvingade mig att skriva två inlägg till i samband med detta som jag kan publicera närsom nu i veckan.)

Å andra sidan är ju Jävligt Gott inte riktigt en blogg i ordets riktiga bemärkelse. Det är i alla fall inte riktigt så jag ser på det. I så fall skulle jag nog klassas som världen sämsta bloggare med oförtjänt många följare. Jag lyssnade på en intervju med Hugo Rosas där han sa att han tyckte att en rimlig inläggsfrekvens på en blogg var ÅTMINSTONE ett inlägg om dagen. Gärna två. ”Annars skulle ju läsare som kom in två dagar på raken inte tro att bloggen var aktiv och därför komma tillbaks”…

Tur för mig att Jävligt Gott snarare är en digital kokbok då. Det är i alla fall så jag ser lite på det. Det handlar först och främst om maten. För om det är inläggsfrekvens som krävs för att driva en blogg så har jag redan failat fett jävla hårt alltså. Jag tror att jag skrev tre inlägg under hela hösten 2015.

Jag kanske ska sluta kalla mig bloggare helt och hållet när jag tänker på det. Kokbokskille kanske. Inspiratör?. Författare låter så jävla pretto. Och jag tror att man måste sälja lite fler böcker än vad jag gjort hittils. Men det ska vi väl försöka ändra på… ;D Wink, wink.

Men men. Nu till det där receptet då. Jag tänkte att det väl kan vara på sin plats med ett riktigt opretto recept för att spegla det hela. Det här var ett av mina absoluta favoritrecept när jag växte upp, fast med riktigt höns dårå. Pappa brukade köpa ett sånt därt stort och grått kokhöns och koka själv, och sen svänga ihop en enkel culcurrysås på gulcurry, smör, grädde och mjöl och det var det absolut bästa jag visste.

Nu förtiden måste jag säga att tanken på det där hönset får det att vrida sig lite i magen på mig. Men såsen är icke desto mindre fett god, och ofantligt klassisk. Och med Oumph! så får man faktiskt ett resultat som är riktigt likt det gamla orginalet. Bara så ofantligt mycket fräschare.

Receptet går att variera i oändlighet beroende på hur enkelt eller avancerat du vill ha det. Så jag kommer att ge er en tvåstegsversion här. Dels the basic som krävs för att få ihop såsen, och sen lite roliga tillägg som man kan använda sig av om man vill  vara äventyrlig och samtidigt göra en liten homage till gulcurryns indiska ursprung.

IMG_2995

Vegansk h*ns, ris och curry, 4 portioner

  • 2 påsar Oumph! The Chunk
  • 1 msk gulcurry
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2,5 dl havregrädde
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • ev. 1 tsk vetemjöl
  • ev. 1 dl vatten
  • salt och peppar
  • rapsolja eller mjölkfritt smör att steka i

Valfritt:

  • en liten rödlök
  • 2 tsk garam masala pulver
  • chilipulver efter smak
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten bit färsk riven ingefära
  • juice från 1/2 lime
  • en liten näve koriander

Ta fram oumphen lite innan och låt tina. Värm upp en stekpanna med hyfsat höga kanter med lite rapsolja i och stek oumphen tills den börjar bli lite knaprig. Sänk värmen och tillsätt curry och gurkmeja. Om du vill vara fancy så tillsätter du nu även rödlöken, garam masala och chilipulver och fräser någon minut till tills löken börjar mjukna.

Nu kan du ha i ingefäran och vitlöken om du vill och låta dem fräsa med i typ 30 sekunder. Eller inte, det är gott ändå, men det blir lite mer ”indiskt” och fräschare med ingefäran. Tillsätt därefter grädden, grönsaksbuljongen, salt och peppar och låt koka i ca 10 minuter. Smaka av, och späd med vatten efter behov. Om såsen blir för vattning så blandar du mjölet med lite vatten och gör en enkel toppredning. Blanda bara precis så mycket vatten i mjölet så att det löses och up och du får bort klumparna. Rör ner lite i taget tills du får önskad konsistens.

Nu kan du toppa det hela med en skvätt limejuice och en näve koriander, men det är som sagt inget krav. Men jag rekommenderar att du testar!

Servera med ris, lite färska tomater och ett glatt humör! Och varför inte ett glas rödtjut? Det gör underverk för självförtroendet när du just kommit på att du är en värdelös bloggare 😛 😉 Patchwork grenache petit verdot är till exempel supersmarrigt! Men, om du har haft lite lite väl mycket chili så är det nog godare med ett glas vitt till, eller en öl. Det kan bli lite kärvt mot rödvinet.

Det här inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vin till Vego.

Gobi Motor – Indisk gryta med blomkål och ärtor

$
0
0

IMG_3690Hej!

Jag måste verkligen anstränga mig för att hålla ihop just nu alltså. Det är inte det lättaste att försöka rodda ett spirande matföretagande (vilket det här ju verkar bli – helt crazy!!!) samt ett heltidsjobb och en familj att ta hand om ovanpå det. Och – jag inser att typ vartenda blogginlägg jag skrivit på senaste har handlat typ om hur fullt upp jag har det. Men så är det ju typ.

Men. En av konsekvenserna av att jag har haft fullt upp är ju att jag knappt hunnit dela med mig av några recept. Det blir bara en massa bokgrejer hela tiden. Fick en kommentar på instagram här för någon dag sedan där en snubbe kände sig lite lack på all reklam (om man nu kan kalla det det) och efterlyste mer käk. Så – gotta please the crowd!

Igår hade jag besök av en gammal god vän since back in the days. Kan ju inte försitta ett tillfälle att få bjucka lite gött vegokäk – och han är dessutom ett stort fan av indiskt så jag väckte upp mina gamla tikka masalaskills och snodde ihop den här grytan. Den är inspirerad av kvartershaket och har för det mesta väldigt vanliga ingredienser så den är lätt att göra. Bli inte rädd för mängden kryddor, det mesta brukar man ha hemma, och om inte räcker oftast en burk väldigt länge).

IMG_3701

Gobi Motor – Indisk gryta med blomkål och ärtor, 4 portioner

  • 1/2 blomkålshuvud
  • 2 dl frysta gröna ärtor
  • 400-500 ml kokosmjölk
  • 1 gullök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 cm färsk ingefära
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 msk gulcurry
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 msk korianderpulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk kanel
  • 3 st kardemummakapslar eller 1 tsk mald kardemumma
  • 1-3 tsk chilipulver beroende på smak
  • 3 st kryddnejlikor
  • 2 lagerblad
  • 3-4 torkade curryblad (om du har, går att utesluta)
  • 1 dl vatten
  • 1 dl hackad koriander
  • 1/2 lime
  • olja att steka i
  • Salt

IMG_3694

Börja med att skiva löken runt och bryna i olja i en gryta eller stekpanna med höga kanter tills den får mycket färg utan att brännas. Sänk värmen och tillsätt alla torra kryddor och lite vatten. Låt fräsa i någon minut så de ”väcks”. Tillsätt tomatpuré, färsk ingefära och vitlök och lite mer vatten och låt fräsa ihop till en kryddpasta.

Tillsätt kokosmjölk och rör ihop och låt koka i några minuter. Undertiden hackar du blomkålen och har ner den i grytan. Låt koka i 20 minuter tills blomkålen börjar bli mjukare. Smaka av med salt och tillsätt därefter ärtorna. Låt grytan koka upp och ha därefter i koriander och lime.

Servera med ris kryddat med lite gurkmeja och en god sallad. Det är också smarrigt med en raita på ifraiche med lite mynta och olivolja och lite bröd till! Servera gärna med ett glas Patchwork Piniot Grigio till!

IMG_3706

Inlägget är en del av mitt samarbete med Patchwork – Vinet till Vego

Vegetarisk Kofta Masala – The Jävligt Gott Way

$
0
0

Hej!

Jag är ledsen för att det händer relativt lite på bloggen för närvarande. Jag försöker verkligen lägga upp 2 inlägg i veckan, men jag märker att jag lyckas ganska dåligt med det. Saken är den att jag har så SJUUUUUUKT fullt upp med en massa olika spännande projekt just nu – men att majoriteten av dem handlar om vad som kommer att dyka upp på bloggen om ett tag, inte just nu.

Det är lite en fråga om att jag helt enkelt hamnat lite ur fas med det här professionella bloggandet. Det visade sig nämligen att det man egentligen behöver göra för att 1) få skriva precis vad man vill 2) få betalt för det och 3) dessutom affärsutveckla sin verksamhet så man får göra så mycket coola grejer som möjligt som gör att jag når ut med budskapet om enkel och jävligt god vegetarisk mat till fler, är att vara åtminstone tre, fyra månader ute i förväg med planeringen av allt man vill göra. Och i och med att jag började jobba heltid med det här för nu ca 5 månader sedan så är jag inte riktigt i fas. Jag har dock ungefär 30 apcoola grillrecept på g fram till sommaren! 😛 😉

Men, jag lagar en jävla massa mat, snackar en massa om mat och gör det bästa jag kan för att få Jävligt Gott att växa. Det ska ni inte tvivla på. Och jag gör det tack vare att alla ni konstant love bombar mig med små glada tillrop och bevis på att det jag gör funkar. Jag får åtminstone ett par gånger i veckan folk som hör av sig och berättar att jag fått dem att börja äta mer vego, och det är ärligt talat helt fantastiskt och PRECIS varför jag gör det här.

#drömjobb #räddavärlden #enmåltiditaget #greenproteinshift #ftw!

Men nu till receptet! Det här receptet har liksom legat i min ”att göra” hög väääldigt länge nu. Jag lagade det för första gången typ ett halvår innan jag startade Jävligt Gott (vilket ju är väldigt länge sen nu känns det som) och jag har alltid varit lite bitter över att jag aldrig skrev ner det. Så nu har jag försökt att återskapa det så gott det gick. Det finns hundra olika varianter på koftabollar på internet, så det har varit lite svårt att veta exakt hur och på vilket sätt de ”klassiska” ska göras, men jag får lite känslan av att det knappt finns ett sådant sätt. Det här är i alla fall väldigt gott.

Koftabollarna blir luftiga och nästan lite ”fluffiga” – inte alls som köttbullar, utan ni ska verkligen förvänta er snarare en smaksensation än en supertuggig konsistensbomb. De fräscha grönsakerna i kombination med färsk ingefära, mynta och koriander ger dock en riktig smakexplosion i munnen och tillsammans med den kokosdoftande såsen och ett gott bröd så kan du tysta vilken grönsaksskeptiskt köttälskare som helst. Det är är för mig sinnesbilden av ”något annat” som trots att det inte är en klassisk kötträtt verkligen är så sjukt jävla gott. Det är också lättare än man tror – #vågafriterahemma!

För att bevisa det har jag dessutom satt ihop en enkel liten video av mina instagram stories som jag filmade medan jag lagade det hela. Fint va? 😉

Kofta Masala – The Jävligt Gott way, 4 portioner (ca 1.5 timme)

Koftabollarna

  • 2 stora mjöliga potatisar
  • 1 stor morot
  • 1 rödlök
  • 200 g fast naturell tofu eller paneer (här är ett recept på hemmagjord paneer)
  • 2 msk maizena
  • 1/2 dl kikärtsmjöl, vetemjöl eller liknande
  • en handfull kvistar färsk koriander
  • ca 15 färska myntablad
  • 1 msk färsk riven ingefära
  • 2 tsk garam masalapulver
  • salt och chiliflakes efter smak
  • 1 liter frityrolja (rapsolja går bra)

Masalasåsen

  • 1 stor gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk färsk riven ingefära (ca 2 x 2 cm stor bit)
  • 1 kort kanelstång (eller 1 tsk mald kanel)
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk gulcurry
  • 2 tsk garam masalapulver
  • 1 tsk kardemummapulver
  • 1 tsk mald gurkmeja
  • 2 tsk spiskumminpulver
  • 0,5-1,5 tsk chilipulver beroende på önskad styrka
  • 1 dl vatten
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 burk kokosgrädde
  • Salt efter smak
  • 1 näve färsk koriander
  • 2 msk riven kokos eller kokosflingor
  • jucie från 1/3 lime

Tillbehör

  • Kokt ris
  • Bröd
  • En god enkel grönsallad
  • Raita – havrefraiche blandat med limejuice, myntablad, salt och peppar

Gör så här

Koftabollarna

  1. Gör paneeren enligt anvisningar eller lägg tofun i press i ca 20 min så överflödig vätska försvinner
  2. Koka potatisen tills den är mjuk.
  3. Skala och skiva rödlöken tunt. Skala och riv moroten fint. Pressa potatisen i en potatispress (om du inte har en kan du riva dem också på den fina sidan på rivjärnet. Riv tofun på den fina sidan av rivjärnet. Samla allt i en bunke.
  4. Blanda ner finhackad mynta, koriander, kryddorna till koftabollarna, maizena och finriven ingefära. Blanda ihop till en jämn deg/smet – utan att pressa ihop ingredienserna för hårt – du vill gärna ha lite luft kvar i smeten.
  5. Smaka av kryddningen – du vill ha en intensivt kryddig och fräsch smak med medelhög sälta. Kom ihåg att garam masalakryddan och ingefäran blir lite mildare när den tillagas.
  6. Forma små järpar med händerna, ungefär 2 msk smet per boll. Rulla bollarna i ett fat med kikärtsmjöl så de täcks helt.
  7. Värm upp en traktörpanna (en stekpanna med höga kanter) eller en bred kastrull med ca 5 cm olja i botten. Ha en bit bröd i medan du värmer upp så du hela tiden har koll på värmen. När brödet börjar få färg och puttrar intensivt sänker du värmen till medelvarm (ca 3 eller 4 på en 6 gradig spis). Det ska ta ca 5 min för något att få fin färg, går det för snabbt så får du sänka, går det för långsamt får du höja. Blir det alldeles för varmt – ta kastrullen av plattan och lägg över ett lock. GÅ ALDRIG FRÅN SPISEN NÄR DU FRITERAR, oljan kan ta eld om den blir för varm. Men vid det laget kommer det redan ha rykt som tusan så du borde ha reagerat redan. Då är det inga problem alls! 
  8. Lägg i ca 6-7 bollar i taget och fritera tills de är gyllenbruna. Låt vila på papper tills alla är friterade och såsen är klar.

Masalasåsen

  1. Börja med att skiva och fräsa lök, kanelstång och lagerblad på medelhög värme i en gryta tills löken får rejält med färg.
  2. Skala och riv ingefära och vitlök på fina sidan av ett rivjärn. Mät upp kryddorna på ett fat.
  3. Ha i tomatpuré, ingefära, vitlök, kryddor och ca 1/2 dl vatten i grytan och fräs på medelvärme i ca 1 minut så en kryddpasta bildas. Du vill inte koka kryddorna, ha bara i så mycket vatten så att de inte torrsteks. Du kan ha i mer rapsolja eller smör också om du vill ha ett lite svulligare resultat.
  4. Tillsätt krossade tomater och låt koka i ca 30 minuter utan lock. Tillsätt vatten löpande så det inte kokar för torrt.
  5. Tillsätt sedan kokoksmjölk och rör om. Smaka av styrkan på kryddorna och saltet och justera efter smak. Låt koka 10 minuter till
  6. Häll över såsen i en bunke och mixa slät. Lägg tillbaks i grytan, tillsätt färsk koriander och rör om. Lägg försiktigt ner koftabullarna i såsen och vänd runt dem så de täcks helt av sås. Låt koka upp och koka i 2-3 minuter så bullarna blir varma utan att kokas sönder.
  7. Toppa med kokosflingor, pressad limejuice och lite mer koriander. Servera genast med bröd, ris, sallad och raita!

Chilipickles – a.k.a. knark på burk.

Julklapp: Höstens alla matradio-snack på Soundcloud!


Månadens instagram: mars – april

Tofu Tikka Masala på 30 minuter!

$
0
0
Jag börjar faktiskt bli liiite småstolt över mina skills i att laga indiskt. Inte för att jag är någon sorts supervirituous, men de tre rätter jag kan laga börjar bli riktigt smarriga. 😉 Just tikka masala är dessutom en barnfavvo här hemma, så den är lite extra tacksam att göra. Det är få saker som […]

Indiska Onion Bahji med Vegansk Raitasås

Vegansk Korma med grönsaksbollar

Vegansk Palak Paneer, med tofu!

$
0
0
Hej! Ett av bloggens mer populära recept genom alla tider är min Palak Paneer. Det är lite lustigt, för det var ett av de absolut första recepten jag la upp på bloggen, och bilderna på den var verkligen helt fruktansvärda 😛 Det var långt innan jag hade några ambitioner om proffessionellt matbloggande eller för den […]
Viewing all 24 articles
Browse latest View live