![IMG_7673 (1024x765)]()
Det här receptet har jag nästan lagat tidigare här på bloggen, men nu har jag tweakat det lite ytterligare så jag kände att det var dags att uppdatera igen. Det förra receptet hittar ni här och det var mer av en direkt översättning av ett recept jag hittade på internet. Det nya har jag själv som sagt finslipat efter att ha lagat rätten ett antal gånger.
Precis som med aiolin som jag skrev om här senast så är nyckeln till även indiska grytor, så som Tikka Masala, att lyckas med ett antal olika tekniker och med själva kryddningen. Just teknikerna är någonting som jag själv funnit ganska svårt, och verkligen inte alls tycker mig ha full fjutt på ännu, men som jag har märkt verkligen gör det hela bättre när man får dem rätt. Jag ska försöka beskriva dem så gott jag kan för att det ska bli enklare för er. När jag skriver text med kursiv text så är det just en sådan viktig teknik jag försöker peka på. Kryddningen är mer en fråga om att testa och åter testa. I och med att rätten eg. kräver att större delen av kryddningen sker i början av tillagningen så är det svårt att med perfekta resultat öka mängden kryddor mot slutet, så du får helt enkelt laga den ett par gånger för att försöka få till rätt mängd.
Den här grytan tar några timmar allt som allt att fixa i ordning om man vill göra allt på det sätt som jag beskriver här nedan, så ta det helst som ett helgprojekt då du har tid att göra din egen färskost och att rodda alla olika moment utan stress. Tro mig, det blir mycket lättare att lyckas då, även om det så klart går även under större tidspress.
Paneer Tikka Masala för 4-6 personer
1 grundsats Paneer (från ett tidigare inlägg).
Till grönsakerna:
1 litet blomkålshuvud
1-2 röda paprikor
3 dl turkisk yoghurt
1 tsk spiskummin
1 tsk curry (vanlig svensk gul)
1 tsk korianderpulver
1 tsk garam masala
1/2 tsk gurkmeja
1 vitlöksklyfta
1 liten bit färsk ingefära
1/2 röd chili
Salt och peppar
Till grytan:
2 gullökar
3 klyftor vitlök
2×3 cm bit färsk ingefära
1 röd chili (mer om du vill ha det starkare)
1 msk smör
2 msk rapsolja
2 burkar hela tomater
ca 3 hg naturella cashewnötter
ca 3-4 dl vatten
1 msk hela spiskumminfrön
2 lagerblad
4 gröna kardemummakapslar
1 liten kanelstång (valfritt)
1,5 msk curry (vanlig svensk gul)
1 msk korianderpulver
1 msk garam masala
2 tsk gurkmeja
1/2 lime
1 knippe färsk koriander
Salt och peppar
![IMG_7675 (1024x765)]()
Börja med att göra färskosten i enlighet med receptet. Medan du kokar upp mjölken (vilket vanligtvis tar sin lilla tid) så kan du börja förbereda grytan. När osten sedan kokat upp så häller ostmassan i silen, pressar ut överflödigt vatten och lägger den sedan i press medan du fixar vidare med grytan.
Förbered grytan genom att lägga cashewnötterna i blöt i en skål. De ska dra i minst en halvtimme innan du mixar dem så att smeten blir så len som möjligt. Hacka därefter löken grovt samt all vitlök och chili fint. Riv ingefäran på ett rivjärn. Blanda nu ihop alla ingredienser till grönsaksmarinaden och smaka av med salt och peppar. Skär blomkålen i buketter och paprikan i ca 2×2 cm stora fyrkanter. Blanda med marinaden och ställ åt sidan.
Börja nu med grytan. Värm rapsolja och smör i en stor gryta, wok eller djup stekpanna. När matfettet börjar bli varmt slänger du i alla ”hela” kryddor samt gullöken. Stek på medelhög värme tills att löken fått färg. Rör hela tiden om så inget bränns. Tillsätt nu vitlök, chili och ingefära och fortsätt steka, men nu på snäppet lägre värme i några minuter till så att den råa smaken försvinner. Nu tillsätter du resten av de ”malda” kryddorna. Blanda samtidigt i ca 0,5-1 dl vatten så att kryddorna inte torrsteker. Det här är viktigt! Du vill inte ha så mycket vatten så att kryddorna kokar, men de ska heller inte som sagt torrstekas – då bränns de bara och det blir inte alls lika gott. Stek lök och kryddröran i några minuter så att allt blandas och blir till en fin kryddpasta. Nu vidare till nästa steg.
Häll i de två burkarna med tomater samt ca 2 dl vatten. Rör om och dela tomaterna grovt med din stekspade. Låt koka på låg-medel värme i ca 30 minuter. Undertiden så förbereder du paneeren och cashewnötterna.
Vid det här laget borde din paneer vara relativt torr och fast. Den ska ligga i press i minst 30 minuter. Du märker att den behöver lite längre tid om den fortfarande vattnar mycket när du kramar den och om den inte känns fast i konsistensen. När den väl är klar så tärnar du den i ca 2×2 cm stora tärningar och steker den snabbt i en stekpanna med lite rapsolja. Stekningen ger den en ännu fastare konsistens och förhindrar att den ramlar sönder i grytan. Det är också ett bra tillfälle för att salta och ev. krydda osten lite. Lägg den sedan åt sidan tills vidare.
Cashewnötterna som legat och dragit i vatten mixar du med en stavmixer med ca 2 dl vatten till en fast och slät smet. Tillsätt mer vatten om det blir svårt att mixa, men överdriv inte. Du vill inte att den ska bli rinnig, då blir det svårt att kontrollera konsistensen på grytan senare. Ställ åt sidare tills vidare.
Smaka nu av grytan och tillsätt ev. mer malda kryddor samt börja kontrollera med salt och peppar samt chili. När grytan börjar närma sig en halvtimme så är det dags att steka grönsakerna. Vänd helt enkelt hela skålen med marinad och allt ner i en het stekpanna och stek på hög värme tills att vätskan dunstat från yoghurten och grönsakerna fått färg. Du vill inte att de ska stekas för länge utan är mer ute efter en wok-effekt. Låt dem hålla värmen i några minuter i pannan tills det är dags att blanda i dem i grytan.
När tomat och kryddblandningen kokat tillräckligt länge och tomaterna löst upp sig nästan helt så är det dags att blanda ner cashewnötskrämen. Rör ner ett par slevar i taget och smaka av tills du får en god smak. Nötterna är väldigt söta och ska balansera den mer intensiva smaken från kryddorna och tomaterna. Späd med vatten tills önskad konsistens. Låt koka 5-10 några minuter så att smakerna blandas. (Vid den här fasen kan grytan få vila lite om du måste komma i kapp med andra element, det mår den bara bra av.) Rör därefter ner grönsakerna, paneer och koriander och koka upp på nytt så att allt blir varmt. Avsluta med att ev. späda med mer vatten om grytan är för tjock, smaka av med salt och peppar samt juice från 1/2 lime.
Servera med en god yoghurtbaserad raitasås (typ yoghurt, vitlök, garam masala, mynta och olivolja som får stå och dra i en halvtimme), en grönsallad, bröd och ris. Sweet!